Cum sa obtinem rezultate bune si sa depasim obstacole in Negociere

Negocierile se aplica oriunde si oricand – atat in zona profesionala cat si personala, atat comerciala cat si non fianciara.

Cum sa negociem cu partenerul de business sau cu cel de viata, cum sa negociem o marire de salar, costurile cu furnizorii, tarifele cu clientii, resursele umane si materiale cu colegii din departamente – este cineva care  nu a trecut prin ele?

Fiecare negociere trebuie pregatita temeinic inainte, are cativa pasi de urmat sau o scara si un compas sau un plan strategic.  Iar dupa negociere ar fi bine sa facem o analiza a ei si cel mai indicat ar fi sa o scriem. Asa vom intelege mai bine gradul nostru de multumire, vom reusi sa intelegem daca am cedat prea usor, prea repede lasand “bani pe masa” sau nu am cerut nimic in schimbul unei concesii pe care am facut-o. Si vorbind mai tehnic, nu am calculat bine RV(Reservation Value) si nu am reusit sa anticipam RV celuilat, nu am avut o BATNA(Best Alternative to a Negotiated Agreement),  dar ZOPA(Zone of Possible Agreement)?

In cursurile pe care le-am realizat precum si in cadrul programelor de consultanta, am observat ca putini participanti sau membrii ai echipelor reusesc sa anticipeze ce doreste si celalalt “What’s in it for me?” si raman indarjiti doar la ceea ce vor sa obtina ei.

“Meige ren bu yiyang” , spun chinezii, “Nici un om nu e la fel cu celalalt”. Tot asa, nici o negociere nu e la fel cu cealalta si aceasta nu doar din punct de vedere uman adica personalitatea celui cu care negociem este diferita si unica si ar fi bine sa o “citim” rapid, cat si din punct de vedere cultural, adica intr-un fel negociaza chinezii, in alt fel coreenii si in alt fel francezii.

Daca v-am trezit curiozitatea de a invata mai multe si a face un pas inainte impreuna in depasirea obstacolelor in negocieri, va rugam sa studiati cursul de Negociere si sa ne contactati pentru inscrieri.